Helatorstai meni, helluntai on tulossa

13.05.2021

Piti turvautua jälleen kerran netin ihmeelliseen maailmaan, ja kerrata, että mikä se helatorstai ja helluntai oikein olikaan, ja miksi sitä vietetään.

Helatorstai (myös: 'Kristuksen taivaaseenastumisen päivä') on vuotuinen kristillinen juhla, jota vietetään neljäntenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä Jeesuksen taivaaseenastumisen muistoksi. Näillä sanoilla kertoi asian wikipedia.

Fingerporia kevennykseksi


Helluntaita taas vietellään 23.5. Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu kristillinen juhlapäivä. Helluntaita vietetään seitsemän viikon kuluttua pääsiäisestä ja kymmenen päivää helatorstain jälkeen. Tämänkin tiedon nappasin wikipediasta.

evl.fi sivustolta löytyy sekä asiaa helluntaista, että kevennystäkin: Helluntai aloitaa kirkkovuodessa ns. helluntaijakson. Kaikki sunnuntait tuomiosunnuntaihin asti eli kirkkovuoden loppuun asti saavat nimensä sen mukaan, kuinka kaukana ne ovat helluntaista. 

Sitten se kevennys, jonka haluan vielä jakaa. "Jos ei heilaa helluntaina, ei koko kesänä. ... Helluntai oli entisajan nuorisolle iloinen juhla, johon kuului laulua ja tanssia. Helluntaina pidettiin pyhää ja tytösteltiin ja pojasteltiin. Kesäaikaan heilastelusta tuli helpompaa, kun nuoret muuttivat aittoihin asumaa."

Mukavaa perjantaita meille kaikille.